dilluns, 7 de desembre del 2009

CALENDARI DE GMAIL

Tot seguit activarem el potent calendari electrònic que ens ofereix Google, amb el compte que hem activat per al correu electrònic: gmail., i veurem quines funcions ens permet fer.

Aprendrem a:

* obrir i activar el nostre calendari
* programar una cita al calendari
* gestionar algunes cites
* modificar les vistes que genera el calendari: diària, setmanal, mensual
* importar-hi altres calendaris

calendari animació flash

US DEL PROGRAMARI DE CORREU ELECTRÒNIC

Tot seguit aprendreu a gestionar i utilitzar el vostre compte de correu electrònic, per tal de:

* redactar un missatge
* enviar i rebre correus electrònics
* adjuntar documents a un correu electrònic

Vegeu com fer-ho al següent tutorial

CREEM UN COMPTE GMAIL

Com ja hem vist existeixen moltes aplicacions que us permeten gestionar un compte de correu electrònic, algunes en local (Outlook i Thunderbird) i d'altres a la xarxa (Gmail).

Tot seguit crearem un compte de correu electrònic. Per fer-ho utilitzarem Gmail, ja que, a més de ser un correu a la xarxa, molt potent i amb molta capacitat, el compte creat ens dona accés a tot un seguit d'aplicacions molt interessants i que ens seran d'utilitat al llarg del curs.

Per tant seguiu els passos que us indica el següent tutorial i activeu el vostre compte.

ELS METACERCADORS

Els metacercadors cerquen una mateixa informació simultàniament a diferents cercadors. Envien la consulta que hem formulat a diversos cercadors i van classificant les respostes a mida que van arribant. Els més eficients eliminen els duplicats. Solen ser de menors prestacions que els cercadors individuals (més lents, amb menys recursos per cerques avançades) però simplifiquen la realització de cerques múltiples cosa molt útil en un primer nivell de cerca.
Search.com tramet una mateixa cerca als principals cercadors: Google, Ask Jeeves, LookSmart entre altres.
Hi ha metacercadors interessants perquè proporcionen resultats de dimensions abastables, com Ixquick, Mamma i Beaucoup. Aquests, agreguen i prioritzen la informació que els proporcionen els cercadors, i finalment donen els resultats en base a determinats algorismes interns de qualitat i de rellevància, reduint de manera significativa el nombre de respostes.

Answers és un metacercador que combina la seva funcionalitat amb la d'una enciclopèdia, donant respostes, com el seu propi nom indica, en forma de definicions i descripcions a qualsevol tema que se li plantegi.

CERCA AMB GOOGLE

De tots els cercadors hem escollit Google ja que és un dels més utilitzats arreu del món.
Buscar informació amb Google (igual que amb d'altres cercadors) és tan senzill com escriure la paraula o paraules clau a la caixa de cerca i polsar enter. Google s'encarrega de buscar a la web les pàgines més rellevants.
Per cercar informació és recomanable seguir aquestes recomanacions:

* Totes les paraules són importants, tot i que hi algunes excepcions, i per tant seran tingudes en compte en la cerca.
* Simplifiqueu la cerca tan com pugueu.
* Penseu en com estarà escrita, a la pàgina que esteu buscant, la informació que subministreu al cercador.
* Utilitzeu el mínim possible de termes.
* Escolliu paraules descriptives.

acotarPodeu acotar les cerques fetes afegint alguns caràcters especials:

* Si poseu una paraula o frase entre claudàtors [ ] Google ho entén com una pregunta.
* Si poseu una frase entre cometes " " Google entén que li demanem les paraules exactes i en l'ordre exacte.
* Podeu restringir la cerca a un lloc web, per exemple [tecnologies: xtec.cat] farà una cerca de la paraula tecnologies al domini xtec.cat
* Podeu restringir la cerca a un tipus de lloc, per exemple [tecnologies: .edu] o també [tecnologies: .cat].
* Si poseu un signe - just abans d'una paraula, Goolge entén que no ha de apareixer aquest paraula en la seva cerca. Per exemple: [antivirus - software] exclourà les referències al software.
* Si incloeu l'asterisc * entre paraules, Google s'encarrega de buscar paraules que millor poden encaixar en l'espai ocupat per l'asterisc i ens mostra la informació relacionada.
* Google fa servir sinònims i això algunes vegades pot ser un problema. Si voleu que faci la cerca sense tenir-los en compte afegiu el símbol + just abans de la paraula (sense espais)
* L'operador OR entre dues paraules farà que Google buscarà pagines relacionades amb com a mínim una de les dues paraules, en canvi amb les mateixes paraules sense OR Google buscaria pàgines amb les dues paraules a la vegada

CERCA MITJANÇANT NAVEGADOR

El Firefox porta incorporat a la barra de navegació un camp de cerca on podeu introduir les paraules clau per buscar informació a Internet.
Escriviu una o més paraules, premeu el triangle petit i, a la llista desplegable, escolliu quin cercador voleu activar. A la finestra del Firefox, es mostrarà la relació dels resultats obtinguts.

També podeu afegir cercadors nous a través de l'opció: Gestiona els motors de cerca...

Mentre esteu llegint el contingut d'una pàgina, és possible que vulgueu ampliar o contrastar informació determinada. Seleccioneu la frase o la part de la frase que us interessi, premeu amb el botó dret del ratolí i, en el menú contextual, escolliu l'opció: Cerca al web “la frase que heu seleccionat”. A la finestra del Firefox, en una pestanya nova, trobareu una relació de pàgines que contenen una frase igual o similar a la que heu indicat.

També teniu l'opció de seleccionar una frase i, prement el botó esquerre del ratolí, arrossegar-la dins el quadre de cerca del Firefox.

Obtindreu una relació de pàgines relacionades amb la frase introduïda.

Per cercar paraules a la pàgina que esteu visualitzant, aneu a la barra del menú, a Edita | Cerca en aquesta pàgina: per damunt de la barra d'estat, es mostra una barra de cerca que, si voleu, podeu tenir visible en tot moment. Escriviu (o seleccioneu a la pàgina i arrossegueu) una o més paraules dins el camp: Cerca. Amb colors, es ressaltaran les paraules trobades.

Tot seguit us adjuntem un tutorial per acabar de fixar aquests conceptes

COMPLEMENTS DE FIREFOX

Un dels complements mes interessants que existeixen per al Firefox són els diccionaris, sobretot a l'hora d'emplenar formularis que contenen àrees de text.

diccionari
Tot seguit us indiquem les pautes necessàries per a realitzar correctament la instal·lació del diccionari en català.

Aneu directament a la pàgina de descarrega dels diferents Diccionaris per al Firefox i cliqueu a Install.

S'obrirà una finestra que us sol·licitarà la instal·lació, cliqueu en Instal·la-ho ara i al final us demanarà que reinicieu el programa Firefox, cliqueu a Reinicia el Firefox.

La pròxima vegada que arranqueu l'ordinador ja estarà instal·lat el diccionari en català per al Firefox.

Vegeu el següent tutorial.

CONFIGURAR LA PÀGINA D'INICI

La pàgina d'inici del Firefox per defecte és Firefox Start.

Per personalitzar la vostra pàgina d'inici, aneu a la barra del menú, a Eines | Opcions | Principal, i a l'apartat Inici podeu:
  • Al camp Pàgina d'inici , escriviu manualment o bé enganxeu la URL que es mostrarà a la vostra pàgina d'inici.
  • L'opció Utilitza la pàgina actual introdueix la URL de la pàgina que teniu carregada a la pestanya activa del Firefox en aquest moment.
  • Utilitza una adreça d'interès permet anar a cercar una pàgina que tingueu a les adreces d'interès. En obrir el Firefox, podeu carregar simultàniament diverses pàgines d'inici. Si escolliu una carpeta sencera que conté diferents adreces d'interès, aquestes s'obriran com a pàgines d'inici en les pestanyes corresponents.
  • També podeu posar que es mostri una pàgina en blanc quan obriu el navegador.
tutorialPodeu fer servir aquest tutorial per veure-ho d'una manera més clara.

NAVEGACIÓ PER PESTANYES

Amb el Firefox podeu navegar per diferents pàgines alhora en una sola finestra. A sota de la de la barra del menú o a sota de la barra d'eines de la navegació i de la barra d'eines de les adreces d'interès, que es mostren si estan activades, hi ha la barra de les pestanyes. Cada pàgina s'obre prement damunt la pestanya corresponent. Si voleu crear una pestanya nova, teniu diferents opcions:
  • Aneu a la barra del menú, a Fitxer | Nova pestanya.
  • Premeu sobre la icona nova_p Nova pestanya si la teniu incorporada a la barra de navegació.
  • Premeu les tecles Control + T.
Per tancar la pestanya activa, teniu diferents possibilitats:
  • Premeu la icona tanca situada a la dreta de la barra de les pestanyes.
  • Situeu el punter sobre la pestanya i premeu el botó dret del ratolí: escolliu del menú contextual l'opció Tanca la pestanya.
Una icona càrrega davant el nom de la pàgina us informa que s'està carregant o actualitzant en una pestanya.

Si no indiqueu que s'hagin d'obrir en una pestanya, les pàgines es carreguen a la mateixa finestra o en una de nova.

Per obrir un enllaç en una pestanya nova, situeu-vos a sobre, premeu amb el botó dret del ratolí i, en el menú contextual, escolliu l'opció Obre la pàgina en una nova pestanya.

Aquí teniu un tutorial per clarificar i fer més entenedors aquests conceptes

DESCÀRREGA I INSTAL·LACIO MOTZILLA

Podeu descarregar-vos la darrera versió del Firefox des de:

http://www.mozilla-europe.org/ca
http://www.softcatala.org/prog167.htm

Les successives finestres de l’instal·lador us aniran informant i guiant. Primer us recomanen de tancar tots els programes, després heu de marcar i acceptar els termes de l'acord de llicència per poder continuar i escollir la instal·lació estàndard (o bé la personalitzada, recomanada només per a usuaris avançats). Finalment, us informarà a quina carpeta del vostre ordinador s'ubicaran els fitxers del Mozilla Firefox i us avisarà quan la instal·lació hagi finalitzat.

Per fer-ho més comodament us hem preparat aquest tutorial

FORMAT PÀGINA

# inserir una imatge en un text
# inserir encapçalament i peu de pàgina
# inserir el nombre de pàgina

FORMAT BÀSIC

Tot seguit aprendreu a donar format de manera bàsica a un text:

* tipus, cos, color, atributs de la lletra
* alineacions del text (centrada, esquerra, dreta)
* inserir una imatge en un text
* inserir encapçalament i peu de pàgina
* inserir el nombre de pàgina

Els dos primers punts els trobareu desenvolupats a aquest primer tutorial.

TREBALL AMB TEXT

# introduir i esborrar un text
# seleccionar, sobrescriure i inserir un text
# desfer i refer un canvi
# copiar, tallar i enganxar un text

ESCRIPTURA BÀSICA DEL TEXT

Tot seguit us mostrem com podeu treballar a nivell bàsic el tractament d'un text amb el Writer. Per aprendre qualsevol punt seguiu el tutorial que té associat:

* desplaçar-se per un document.
* introduir i esborrar un text
* seleccionar, sobrescriure i inserir un text
* desfer i refer un canvi
* copiar, tallar i enganxar un text

Per treballar el primer punt seguiu aquest Tutorial.

GUARDAR, TANCAR I OBRIR DOCUMENTS

Pel que fa als dos punts finals:
# com crear un document i desar-lo
# com recuperar un document i tornar-lo a desar

seguiu aquestes indicacions,

EL TREBALL AMB DOCUMENTS

Tot seguit us mostrem:

* com es pot configurar l'idioma de treball
* com s'activa l'eina de revisió ortogràfica
* com crear un document i desar-lo
* com recuperar un document i tornar-lo a desar

Per treballar els dos primers punts tan sols heu de seguir els passos que us indica el següent tutorial.

L'ENTORN DE TREBALL

Tot seguit identificarem els diferents elements que trobem a la finestra de treball del Writer:

* la barra de títols
* la barra de menús
* la barra d'eines estàndard
* la barra d'eines de formatació
* els diferents elements funcionals que hi apareixen

Per fer-ho ens valdrem d'aquest nou tutorial.

OBRIR OPPENOFFICE

La primera vegada que obriu el programa us demana que seguiu una sèrie de passos, vegeu què heu de fer en aquest segon tutorial.

DESCÀRREGA I INSTAL·LACIO PROGRAMARI

L'OpenOffice.org és un paquet ofimàtic lliure amb el qual podem crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar agradables presentacions, produir dibuixos espectaculars i moltes altres coses. Disponible en català i moltes altres llengües per a Windows, Linux i Mac. És compatible amb molts formats ofimàtics, entre els quals els del Microsoft Office. Utilitzat en entorns domèstics, acadèmics i empresarials.

CURSOS D'INTERNET

Espai formatiu amb diferents programes.

ESPIRAL

WEB de l'Associació Espiral, Educació i Tecnologia

Professors de tots els àmbits i etapes educatives interessats en les tecnologies de la informació a l’ensenyament.

AULA 3 D'IRENE MARTINEZ

Aquest Wiki permet conèixer un sèrie d'eines pedagògiques amb TIC. Ofereix cursos com: Fem unitats didàctiques amb Moodle, Ús didàctic de la Viquipèdia.
Tot i que esta pensat per secundària podem trobar bones idees.

MATERIALS ALFABETITZACIÓ

Una companya de Madrid ens recull material per a l'alumnat d'alfabetització interessant. Passegeu-vos pel que hi diu "copietor".

SOFTCATALÀ

Programari lliure en català

MATERIALS COMPETIC

Materials web COMPETIC

APLICACIONS PORTÀTILS

Repositori d'aplicacions portàtils

Diccionari TIC

Diccionari de Tecnologies de la Informació i la Comunicació

ACTIC

Acreditació de competències en tecnologies de la informació i comunicació (ACTIC)

INSTAL·LACIÓ DE L'AVAST

La instal·lació de l'Avast! en videotutorial:

INSTAL·LACIO DEL ANTIVIR

La instal·lació del AntiVir en videotutorial:

Les memòries USB o memòries extraïbles.

Independent de quin tipus de memòria es tracti, en general, a l'hora de navegar per elles i desar informació, funcionen de la mateixa manera que el sistema de carpetes del nostre disc dur.

Això sí, cal tenir en compte uns petits detalls per evitar danyar-les:

Observeu aquest petit videotutorial que ens mostra com fer-ho.

CAPTURES DE PANTALLA

En aquest recurs, us presentem una forma senzilla d'enviar captures de pantalla a través de les activitats.

BLOC DE TEXT I CALCULADORA

Crear, nombrar i esborrar carpetes

Sistema operatiu Windows XP:

TREBALL AMB CARPETES

Sistema operatiu Windows Vista:

PERSONALITZAR L'ESCRIPTORI

Videotutorial que mostra com personalitzar l'escriptori (sistema operatiu Windows Vista)

MENÚ INICI

Videotutorial que mostra el funcionament del menú Inici en el sistema operatiu Windows XP: obrir el panell de control, canviar l'hora i la data del sistema, personalitzar el funcionament del ratolí.

MENÚ INICI

Videotutorial que mostra el funcionament del menú Inici en el sistema operatiu Windows XP: obrir i tancar programes.

MENÚ INICI

  • Videotutorial que mostra el funcionament del menú Inici en el sistema operatiu Windows Vista: Obrir programes, obrir el panell de control, canviar l'hora i la data del sistema, personalitzar el funcionament del ratolí.